Skapa en hemsida

Hemsida

En ny hemsida på gång

Nästan alla företag har en egen hemsida idag. Även om sociala medier har växt sig allt starkare på senare år, så är det fortfarande viktigt för företag att ha en webbsida. Där hittar kunderna kontaktinformation såsom adress och telefonnummer men även fördjupande information om vilka tjänster eller produkter som företaget säljer. Hemsidorna fungerar dessutom ofta som försäljningsplatser där kunderna kan beställa produkter eller tjänster direkt i en webbutik. Att själv skapa sin hemsida från grunden kan vara ganska svårt och kräver en del teknisk kompetens. Men det finns gott om hjälpmedel man kan använda sig av och det finns även konsultföretag som kan hjälpa till.

Köp nödvändiga produkter

Innan du skapar din hemsida kan det vara bra att införskaffa bildskärmar, grafikkort, mus och tangentbord. Om sådana produkter kan du läsa på xlcomputer.se och där finns även information om datatermer och hur datormoln fungerar. När du har införskaffat nödvändiga produkter är det bara att skapa din eller företagets hemsida.

Hemsida för ditt företag

Hur ska då en hemsida för ditt företag vara uppbyggd? Det är grundläggande att hemsidan är tilltalande rent grafiskt och att den är lättnavigerad. Dagens hemsidor behöver vara riktigt tydliga och pedagogiska för att användarna inte snabbt ska klicka sig vidare till någon annan webbsida. Dagens internetanvändare är rastlösa och har höga förväntningar när det gäller webbsidors uppbyggnad. Det är viktigt att hemsidan direkt förmedlar vem som är avsändare och vilket syftet är med hemsidan. Menyer och knappar är viktiga i det här sammanhanget. Det ska vara tydligt hur man klickar sig vidare och vart man kommer att hamna när man klickar.

En annan väldigt viktig aspekt när det gäller hemsidor, är det grafiska. Det gäller att hitta en grafisk profil som är helgjuten och genomtänkt. Till den grafiska profilen hör bilder och foton. Det finns många bra webbsidor på internet där man gratis kan ladda hem professionella bilder. Men ska det bli riktigt bra så bör du förmodligen ta hjälp av en fotograf. Du vill knappast att de bilder som du använder ska finnas på många andra webbsidor runt om på nätet. Det gäller att vara unik om man ska sticka ut i mängden. Din hemsida är ditt ansikte utåt vilken kan stärka ditt varumärke.

Hur bygger man en bra hemsida?

Ett alternativ när man ska bygga en ny hemsida är att lära sig tekniken från grunden. Då kommer du behöva lära dig HTML och CSS och kanske något mer programmeringsspråk, som till exepel Javascript eller PHP. Ska du ha en mer avancerad webbsida med funktionalitet, exempelvis webbutik, kommer du dessutom behöva lära dig något databasspråk, till exempel MySQL. Om du inte känner att du har tid eller möjlighet att sätta dig in i alla tekniska frågor kring hur man bygger en webbsida, så finns det flera bra alternativ. Ett alternativ är att ta hjälp av en professionell webbyrå i din närhet.

Det finns gott om webbyråer som har specialiserat sig på att bygga webbsidor åt sina kunder. Dessa företag har ofta lång och bred erfarenhet av att hjälpa kunder att ta fram helhetskoncept för webben. På webbyråerna jobbar både webbutvecklare, webbdesigners och projektledare. Ofta har dessa företag även samarbeten med fotografer och grafiker. Din hemsida kan bli helt fantastisk om du tar hjälp av ett företag som specialiserat sig på hemsidor. Samtidigt bör du räkna med att det kommer kosta dig en hel del pengar. Konsulterna kostar oftast mellan femhundra och tusen kronor i timmen och man bör inte underskatta tiden det tar att bygga en riktigt bra hemsida. Det är ett krävande och kreativt arbete som tar lång tid. Var beredd på det och se till att du har budgeterat för ett längre projekt.

Ranka högt

Google leder den digitala revolutionen och om du vill lyckas med din hemsida måste du förstå SEO. Förut var det möjligt att skapa så kallade länkfarmar för att generera länkkraft, något som inte längre är möjligt. Det är emellertid fortfarande möjligt att ”lura” Google men dessvärre hör länkfarmar till det förflutna. Även om länkfarmar har gjort sitt kan det vara roligt att lära sig mer om dessa och det kan du göra på allasvar.se. Om du vill lära dig mer om SEO är http://searchengineland.com/ eller backlinko.com bättre källor.

Att ta fram en hemsida är krävande

Att ta fram en helt ny hemsida är inte helt enkelt. Särskilt inte om man ska göra det själv från grunden. Ett alternativ är att ta hjälp av en webbyrå. Ett annat alternativ är att använda sig av någon av de tjänster som finns på internet som underlättar byggandet av en ny hemsida. Med hjälp av dessa tjänster kan du, med hjälp av färdiga mallar och några klick, snabbt ta fram en ny webbsida. Ofta finns dessa tjänster i en reklambaserad gratisversion. Vill du slippa reklamen så brukar du behöva betala en månadsavgift. Tänk på att din webbsida är ditt ansikte utåt och var noggrann med den grafiska profilen. Gör du ett bra jobb, kan hemsidan stärka ditt varumärke.