Blogg

Blogg

Tjäna pengar på din blogg

Att skriva en blogg kan vara ett sätt att tjäna pengar. Många har gjort sig ett namn och en inkomstkälla genom att blogga eller vlogga. Att vlogga innebär att man filmar sina inlägg och lägger ut via Youtube eller via den egna bloggen. Här kommer du att få tips om hur du gör för att nå ut till nya följare via din blogg. Man behöver känna till en del för att nå ut till människor via internet. Det krävs till exempel att man registrerar bloggen till sökmotorerna. Om man inte registrerar bloggens URL så blir bloggen som en ensam ö i havet och ingen hittar dit. Man måste helt enkelt sprida ut informationen om att man bloggar och hur det går till får du veta här.

Blogg och spridning

Först bör du fundera ut vilken typ av målgrupp du vill nå ut till med din blogg. Om du vill hålla bloggen inom den närmaste bekantskapskretsen så är det bara att upplysa dem om adressen till bloggen. Har du däremot ambitionen att tjäna pengar på bloggen så behöver du lägga ner tid och energi. Det första du ska göra är att registrera din blogg hos sökmotorerna som Google, Bing och Yahoo. Det är de tre största sökmotorerna men det finns hundratusentals andra mindre sökmotorer och ju fler ställen du registrerar bloggen på, ju fler besökare. Googla ”add URL” så får du uppslag om vart du ska registrera bloggen. Detta bör du vara snabb med för det tar några månader innan bloggen når sökmotorernas förstasidor.

När du bloggar och vill tjäna pengar behöver du tänka på varje rubrik. Den ska vara relevant för innehållet, beskriva vad inlägget handlar om och självklart vara intresseväckande. Rubriken är vad som lockar till läsning. För att hjälpa sökmotorerna att förstå vad din blogg handlar om behöver du fundera ut vilket sökord som är det viktigaste och vad som är den röda tråden i bloggen. För att du inte ska tröttna på att skriva är det bra att skriva om ett ämne som verkligen intresserar dig för du behöver uppdatera bloggen ofta för att sökmotorerna ska skicka upp bloggen till förstasidorna. Om du har flera intressen finns det ingenting som hindrar att du skapar flera bloggar.

Sociala media och viral spridning

Det finns faktiskt en fördel med att ha flera bloggar samtidigt och det är länkarbetet. Något som sökmotorerna tittar på är hur många som rekommenderar din blogg och länkar till den. Det innebär att andra bloggar ”pekar mot” bloggen och länkar till den. Har man då flera bloggar igång kan man själv peka mot och länka till sina respektive bloggar och på det viset ge sökmotorerna en indikation på att just dina bloggar är omtyckta och rekommenderade. Anledningen att detta med rekommendationerna och länkar från andra bloggar och webbsidor är viktigt är för att du vill nå upp till sökmotorernas förstasidor. Det kostar ingenting att ligga där mer än tid och arbete.

Parallellt med att du jobbar på att hamna högt upp på sökmotorerna bör du marknadsföra och berätta om din blogg via sociala media. När du gör det kan bloggen bli ”viral”. Det innebär att du får många som gillar din blogg och då börjar den spridas. Det är precis vad du vill uppnå – så stor spridning som möjligt. Samtidigt är det en bra teknik för att bli omtyckt av sökmotorerna att man syns via sociala media. Det betyder länkar in mot den egna bloggen. Att lägga bilder till bloggen är också en bra ide eftersom många läsare är mer intresserade av bilder än text. Det finns en uppsjö av sociala media att använda för att nå ut med bloggen; Facebook och Twitter är två. Har du bilder i bloggen är Instagram och Pinterest bra kanaler.

Så här tjänar du pengar på din blogg

Det finns flera sätt att tjäna pengar på sin blogg. Skriver du ofta kan du få förfrågningar från olika håll om att göra reklam för deras webbsidor och produkter och du får ofta ersättning för detta i dom av pengar eller presenter av olika slag. Du kan även registrera dig via affiliateföretag som Double och få betalt för att du vidarebefordrar kunder via affiliatenätverkets banners som du lägger upp på din blogg. Att registrera sig via sökmotorerna och arbeta på länkarbetet är en viktig metod att nå ut till nya potentiella annonsörer..

Glöm inte att registrera dig som affiliate hos Google Adsense. Det är Googles egna annonsnätverk. När dina läsare trycker på Googles länkar tjänar du några kronor. Så här har det gått till för de som har tjänat pengar på sitt bloggande. Internet har öppnat upp den här möjligheten så varför inte utnyttja möjligheten att tjäna lite extrapengar eller göra en karriär på din blogg!?