Bildredigering

Bildredigering

Bra bilder är verkligen a och o på en hemsida. Utan bra bilder ser hemsidan bara amatörmässig och billig ut. Men hur redigerar man bilder på ett bra sätt? Förutom en viss kunskap i hur man tar en bra bild så är bildredigering väldigt viktig. En bra redigerad bild kan lyfta en annars rätt så tråkig bild till att bli en helt okej bild. I den här artikeln kommer det tas upp några alternativ till program och tjänster som man utför bildredigering i och även några tips och tricks man kan använda sig av och tänka på när man redigerar bilder.

Bildredigering på internet

Ett bra program eller tjänst att göra bildredigering i underlättar arbetet en hel del. Det ska gärna vara smidigt och lättanvänt. Har man inte ambitioner att syssla med det på professionell nivå räcker det med att använda en tjänst online. Då slipper man lägga mycket pengar på ett program som man kanske inte använder så mycket ändå och som bara ligger och tar upp en massa plats i datorn. En annan fördel med en onlinebaserad bildredigeringstjänst är att eftersom trenderna går åt att lagra det mesta i ”molnet”, alltså lagra det online, får man lättare tillgång till filerna om man sitter vid andra datorer än den man brukar sitta vid. Många som redigerar bilder föredrar Mac OS framför Windows som operativsystem, men det är en smaksak.

En bra tjänst att använda när man håller på med bildredigering är pixlr.com. Det är speciellt bra om man redan är hemma i Photoshop då tjänsten liknar Photoshop. Man laddar upp sin bild och kan göra justeringar och snygga till bilden så den är redo för ens hemsida och känner man för att experimentera mer så finns där även en uppsjö av effekter man kan lägga till i sin bild. En annan tjänst är Adobes egna onlineversion av deras mest kända program Photoshop som heter Photoshop Express. Det är inte så likt Photoshop i utseendet men man kan gå in och redigera i detalj mer här än i Pixlr.

Program att redigera bilder i

Det allra bästa programmet för bildredigering är Photoshop. Det är det programmet som används mest av de som redigerar bilder professionellt. Det är mångsidigt och man kan göra precis vad man vill i det när det kommer till bilder. Men det kostar en del så har man en stram budget så finns det också ett bra alternativ som är helt gratis att ladda hem. Det är ett program som heter GIMP. Det fungerar precis som Photoshop, man kan redigera bilder hur som helst och göra vad man behöver med dem. Programmet är också rätt så likt Photoshop i utseendet vilket har sina fördelar om man vill arbeta i Photoshop senare.

Även om GIMP är det bästa alternativet om man inte vill köpa ett program så finns det även andra gratis program som man kan använda till bildredigering. Ett av dessa är Paint.NET som endast finns till Windows. Paint.NET är också likt Photoshop i sitt utseende och man kan även arbeta i lager om man föredrar det. Programmet är som en light-version av Photoshop där man kan justera hur bilden ska se ut och även lägga på effekter om man så önskar.

Tips och tricks

Program till bildredigering i all ära men vad ska man tänka på när man ska redigera en bild? Det första är att inte gå loss med allt för många effekter. Tycker man om hur en effekt ser ut ska man använda den sparsamt och inte överdriva, för då ser bilden inte professionell ut. Samma gäller för justeringarna. Det slutgiltiga resultatet från en bildredigering som ska vara till en hemsida ska vara lagom ljus, det vitaste ska inte vara för vitt och svartaste inte för svart. Kontrasterna ska inte heller vara allt för stora men bilden ska inte heller sakna kontraster. Men i slutändan ska man gå efter sin egna smak och vad man tycker ser bra ut.

Bildredigering kan göras med olika program